Ideeën voor een lekkere kaasplank + wijnsuggesties
Tags: wijn weetjes, recept
Wijn en kaas is een topcombinatie. Ben je van plan om te borrelen, dan is een kaasplankje altijd een goed idee. Maar welke wijn past bij welke kaas? En hoe stel je het mooiste kaasplankje samen om indruk te maken op je gezelschap? Wij geven tips.
Hoe weet je welke wijn bij je kaasplank past?
Van pittig en fris tot vol en romig, net als bij kazen komen wijnen ook in allerlei smaken. Hierdoor is er voor ieder kaasje wel een lekkere wijn te vinden. Je hoeft geen wijnexpert te zijn om hier je weg in te vinden (en anders helpen deze 10 wijntermen je alvast op weg).
Over het algemeen kun je wijn en kaas combineren door op het mondgevoel en de rijkdom van de smaak te letten. Het liefst komen ze een beetje overeen of brengen ze elkaar juist terug in balans. Een paar suggesties:
Geitenkaas met witte wijn
Eigenlijk speel je met een witte wijn op safe. Een Sauvignon Blanc, zoals die van 2Wine, kan zo’n beetje bij élk kaasplankje. Maar zoek je echt naar de perfecte combinatie met witte wijn? Dan is geitenkaas de kaassoort die je zoekt.
Een kaasplank met witte wijn combineer je met:
- geitenkaas
- gesneden fuet
- vijgen
- zoet appeltje
- druiven
- knapperige toastjes
- amandelen
- abrikozen chutney
- verse tijm
Tip: houd je van het oerhollands kaasplankje (denk aan: blokjes kaas met mosterd, augurken en plakjes worst)? Dan is de Sauvignon Blanc meestal ook een goede keuze.
Zachte kazen met mousserende wijn
Zachte en romige kazen zoals brie en camembert passen goed bij een mousserende wijn, zoals de 2Wine brut. De bubbel heeft namelijk een verfrissend effect op het vettige van de zachte kaas. Het brengt elkaar in balans.
Een kaasplank met mousserende wijn combineer je met:
- zachte kazen zoals brie en camembert
- mango chutney
- gedroogde abrikozen
- crackers
- walnoten
Kruidenkazen met rosé
Net als Sauvignon Blanc kun je roséwijn, zoals de 2Wine rosé, goed combineren met zachte kazen. Maar wil je iets meer variatie, kies dan aan een kruidenkaasje. De sterkere smaak past bij het karakter van een rosé.
Een kaasplank met roséwijn combineer je met:
- vijgenjam
- komkommer
- olijven
- noten
- verse frambozen en bramen
Tips voor het samenstellen van een kaasplank
Hierboven gaven we je drie suggesties voor een kaasplankje. Maar het leuke aan een kaasplankje, is dat je gerust kunt freestylen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor de perfect samengestelde plank? Een paar tips:
- Houd zo’n 150 gram kaas per persoon aan.
- Serveer de kazen op kamertemperatuur.
- Zachte kazen zijn lekker op stokbrood of toast.
- Leg bij iedere kaas een mesje en geef het gezelschap een eigen vorkje.
- Snijd harde kazen vast in blokjes. Dat eet makkelijker.
- Leg alles los op een grote, houten serveerplank. Varieer in kleur. Kleine tomaten en komkommers zorgen voor een andere kleur, waardoor het geheel er meteen aantrekkelijker uitziet.
Enjoy!
Heb je nog lekkere wijnkaas-suggesties? Laat het weten in een reactie onder deze post op Instagram:
Dit bericht op Instagram bekijken